/ БГНЕС
Дерегистрират МПС, ако се управлява от неправоспособен, пиян или дрогиран шофьор
Автоконтрольорите от Пътна полиция вече прилагат новите текстове от Закона за движение по пътищата и отнемат Свидетелствата за управление на МПС на водачи, които имат неплатени актове или фишове.
 
Комисар Васил Паргов: Засиленият полицейски контрол води до по-малко убити и ранени на пътя

“Когато спрат водач при пътен контрол, благодарение на техническите средства, с които разполагат, автоконтрольорите могат в реално време да направят справка относно наложените наказания и глоби на водача, като имат право да изземат свидетелството му за управление на МПС, в случай, че не е платил дължимите глоби.

В срок от 2 часа, ако водачът намери начин да плати санкциите или докаже, че вече го е направил, на място му се връща свидетелството”, коментира комисар Васил Паргов, началник на “Охранителна полиция” към ОД на МВР-Кюстендил.
 
Полицейските служители имат право да извършат проверка и на пътниците в МПС, за наличието на неплатени глоби, като при установени такива им се съставя протокол.
 
93% от катастрофите у нас са резултат на човешка грешка

Служителите в Пътна полиция извършват проверка за неплатени глоби или за не връчени наказателни постановления и електронни фишове, когато водач отива да поднови срока на валидност на Свидетелството си управление на МПС. Ако се установят нарушения, Свидетелството не се връчва, докато не бъде спазен Закона.
 
Друга важна промяна в Закона за движение по пътищата предвижда Дерегистрация на МПС, от 6 месеца до 1 година, ако то се управлява от  неправоспособно лице.
 
“Законът не прави разлика дали автомобила е собственост на лицето - нарушител или е чужда собственост. Дерегистрация на автомобил се предвижда и, когато собственикът му го управлява под въздействието на алкохол или наркотични вещества. Крупни санкции, които имат за цел намаляване на ПТП, загиналите и ранените по пътищата”, коментира още комисар Васил Паргов.
Дарик- Кюстендил