/ netinfo
Изцяло обновено е експозиционното пространство в къща музей „Владимир Димитров-Майстора” в с. Шишковци, с цел превръщането ѝ в музей, отговарящ на съвременните представи за културен туризъм. С новата документална експозиция се допълва представата за Майстора, придобита за него в Художествена галерия-Кюстендил, където се осъществява срещата с неговото творчество.

Акцентът е поставен върху Майстора и село Шишковци, което за Рисувача е „столицата на рая”. Къщата музей е мястото, където посетителят може да почувства атмосферата, в която художникът, влюбен в земята и хората на България, създава най-значимите си творби.

къщата на Владимир Димитров- Майстора
netinfo


Експонираните материали, с които е работил художникът – неговата палитра, работна престилка, фотоси и текстове, излезли изпод ръката му, са мост към възприемането му не само като художник, но и като човек и личност. В стъклени конструкции са експонирани народни носии, които са препратка към духа на времето, в което живее и твори Майстора, като така е отдадено дължимото и на народната традиция, която за него е извор на вдъхновение.
 
Експозицията е един съвременен поглед към живота на художника и мястото, където той създава шедьоврите си, вдъхновен от труда на хората, тяхната същност и неподправеност, както и от красотата на дефилето на река Струма и село Шишковци.
 

къщата на Владимир Димитров- Майстора
netinfo


Откриването на новата документална експозиция в къща музей „Владимир Димитров – Майстора” е на 13 юни от 11.00 часа.