Откриха паметната плоча на д-р Кирил Наков в Дупница
Откриха паметната плоча на д-р Кирил Наков в Дупница / Маргарита Петрова,Дарик

Паметна плоча на уважавания д-р Кирил Наков откриха в Дупница днес. Венци и цветя поднесоха общинското ръководство, съветници, общественици и граждани.
Плочата е поставена в кв. Развесена върба, където се е намирала къщата на уважавания лекар. Моста, който се намира в квартала хората са нарекли Наков мост, именно заради близостта на дома на д-р Наков. Днес на мястото на къщата му се издига голям жилищен блок.


Доктор Кирил Наков е роден на 04.11.1900 г., а е починал на 18.07.1963 г. Завършил е гимназията в Дупница, а през 1928 година завършва медицина във Виена, владеел е перфектно немски, френски и руски език. От есента на 1928 до 1933 г. д-р Кирил Наков е работил като участъков лекар в с. Рила, а след това до 1941 г. - в Дупнишката държавна болница като интернист и е извършвал рентгенови прегледи. В родната си къща е обзавел частна клиника. През 1941 г. д-р Кирил Наков е мобилизиран във Военната болница в гр. Дупница и дълги години е работил като военен лекар. От 25 март 1947 до 10 декември 1953 г. е началник на Военната болница. Хората от Дупнишка околия са го запомнили като изключително благороден и народен човек. За него припомни директорът на Исторически музей в Дупница Анелия Геренска, която подчерта и ролята на краеведа Иван Хаджийски, който е написал не малко за д-р Наков.