Официално откриха новата сграда на Административен съд- Кюстендил
Официално откриха новата сграда на Административен съд- Кюстендил / Дима Кирилова,Дарик радио

Зам.- министърът на правосъдието Велина Тодорова, председателят на ВАС Георги Колев и председателят на КАС Галина Стойчева прерязаха лентата на новата сграда на съда в Кюстендил. На церемонията присъстваха още  омбудсманът Константин Пенчев, членове на Висшият съдебен съвет, депутатите Мая Манолова, Кирил Калфин, кметът Петър Паунов, областният управител Владислав Стойков, както и много прокурори, съдии, служители.

 

Водосвет отслужи епископът на Рилски манастир Евлогий.

Зам.- министърът на правосъдието Велина Тодорова припомни, че за цялостното преустройство на сградата са вложени близо 3 500 000 лв. от бюджета на министерството.

 

"Специално искам да отбележа, че подобряването на условията на труд е много важен момент в административното правораздаване в региона. Значението на системата за административно правораздаване непрекъснато ще нараства, макар и недълга практиката на административните съдилища доказа правилността на реформата , която предприехме с обособяването на административните структури", заяви Велина Тодорова.

 Председателят на ВАС Георги Колев подчерта , че КАС е един от образцовите в страната и благодари за добрата работа и всеотдайността на председателят Галина Стойчева.

" Това е акт на съвместна работа на много личности и институции. Изказвам искрена благодарност на всички колеги , на ВАС, на Министерство на правосъдието", каза Галина Стойчева.

 Тя уточни, че в новата сграда има 3 съдебни зали, самостоятелни кабинети за съдиите и част от съдебните служители, помещение за проучване на делата , адвокатска стая и самостоятелно помещение за прокуратурата.

 В новата сграда са настанени и териториалната структура на агенцията по вписвания и областно звено  "Охрана на съдебната власт".