Обучения по бизнес планиране за фермери от трансграничния регион
Обучения по бизнес планиране за фермери от трансграничния регион / netinfo

Лого програма
netinfo

В рамките на проект № CB006.1.31.115 “ПРОИЗВЕЖДАЙ ОРГАНИЧНО – ПАКЕТИРАЙ ЕКОЛОГИЧНО”, финансиран по ИНТЕРРЕГ-ИПП Трансгранична програма България- Македония, започна провеждането на обучения по бизнес планиране, насочени към фермерите от двете страни на границата.

Обучението, проведено на 27-28 Октомври 2017 г. в България, беше насочено към запознаване на участниците с основните принципи на планирането, техники и методи за оценка зрялостта на дадена бизнес идея.

С много практически примери, и работа в група бяха разгледани ситуации, възникващи в реалния бизнес живот, и изискващи конкретни решения от предприемачите.

Фермерите дадоха своя принос за пълнотата на обученията, като споделиха своя опит в сферата на земеделието, и това беше съпоставено с примери от други сектори на икономиката.

ПРОИЗВЕЖДАЙ ОРГАНИЧНО  ПАКЕТИРАЙ ЕКОЛОГИЧНО
netinfo

Серията обучения по бизнес планиране ще продължат в следващите два месеца със събития, организирани в Македония, като те са логично продължение на предходните дейности по проекта, където се проведоха обучения за запознаване с принципите на органичното земеделие, и процедурите за въвеждане на сертифицирано биологично производство.

За нуждите на придобиване на реален поглед върху органичното производство, през юли месец в рамките на проекта се проведе посещение на 6 ферми от региона на Кюстендил, всички със сертифицирано производство – на тикви и конвенционални пъдпъдъци, овощен посадъчен материал, сливи, конвенционални череши, вишни и малини и ягоди, зеленчуци, производство на козе сирене.

Този поглед отвътре на спецификата на органичното производство позволи на участниците да получат информация „от първа ръка“ за предизвикателствата, пред които всеки земеделец, занимаващ се с биологично производство е изправен.
 

The project is co-funded by EU through the Interreg-IPA CBC Programme Bulgaria-The former Yugoslav Republic of Macedonia
netinfo



                           
СНЦ "НИЕ - Независими Иновативни Единни"