/ DarikNews.bg
Писмо до министър-председателя Стефан Янев изпраща Общината в Кюстендил, съобщиха на брифинг кметът Петър Паунов и заместник-кметът по финансите Надя Каратова.

"Необходима ни е спешна подкрепа за компенсиране на енергийните разходи. Цената на тока лети стремглаво. Последните ни фактури бяха на цени с 2,7 пъти по-големи. Ако трайно се задържи увеличението, това значи повече от милион и половина да похарчим за енергийни разходи", коментира Паунов.

Той посочи, че се очертава драстичен недостиг и е необходимо Общината да бъде компенсирана по най-бързия начин. Ако това не се случи, предстоят фалити, каза още Паунов.

Новата сцена на централния площад в Кюстендил ще носи името на Олга Борисова

"На фона на увеличаващите се енергийни разходи, нашите приходи не се увеличават. Ние отдавна постигнахме капацитета от собствени приходи, които Общината може да събере с всичките мерки, които прилагаме", каза заместник-кметът Надя Каратова.

Тя посочи, че приходите на Община Кюстендил от местни данъци и такси за 2021 година за м. септември са се увеличили в пъти, при непроменени данъчни ставки. "Община Кюстендил е събрала 1 453 917 лв. приходи от такса смет за 2020 година", посочи още Петър Паунов.

Той представи и справка, от която е видно, че по-малки общини в страната имат далеч по-високи постъпления в бюджетите си по това перо, с което отново обоснова необходимостта от провеждането на обществено допитване, във връзка с повишаването на местните данъци и такси.

Цената на таксата за битови отпадъци в Кюстендил не е променяна от 2007 година и е в размер на 1,4 промила. Допитването ще се състои на 30 октомври.
БТА