/ Снимка: Дарик, архив
Жители на село Джерман, подкрепени от народен представител и политически лидери блокираха Главен път Е- 79, в знак на протест срещу намерението на територията на населеното място да бъде изградено регионалното депо за отпадъци на област Кюстендил.

“Управниците в Дупница имат парите и властта, ние имаме кауза и затова ще успеем”, това заяви на днешния протест в с. Джерман председателят на Сдружение “Бъдеще за Джерман” Борислав Тасков.
Това е първият от поредицата протести, които джерманци подготвят тази година.

Жителите на населеното място блокираха главен път Е- 79 и издигнаха плакати срещу намерението на община Дупница да изгради Център за преработка на отпадъци в землището на селото. За седма година джерманци отстояват мнението си, че няма да позволят там да бъде изграден Центъра.

Подкрепа джерманци получиха от председателят на партия „Екогласност” Емил Георгиев, който ги призова да пренесат протеста си на жълтите павета, където ще бъдат чути и от европейските институции. Подкрепа заявиха и народният представител д-р Иван Ибришимов, кметът на село Блажиево, кметът на Джерман Ангел Цветков и лидерът на БСП в Кюстендилска област Станислав Павлов.

Борислав Тасков отново припомни, за неблагоприятните последици, до които би довело изграждането на депото. Протестите продължават всеки месец, следващият протест е насрочен за 3 февруари.
 
 
Дарик- Кюстендил