Педиатър: Антибиотикът не е средство против температура и кашлица
Педиатър: Антибиотикът не е средство против температура и кашлица / снимка: sxc.hu
„Няма заболели хора, има завърнали се, но те не са толкова много“, каза д-р Райна Сапаревска от РЗИ в Дупница. „Искаме тези, които пристигат сериозно да се самонаблюдават 14 дни и при първи симптоми да потърсят специалист“ каза още тя.

Коронавирусът е заболяване, при което смъртността е 1%, а не заболяване при което всички заразени умират подчерта Сапаревска.

Тя каза, че сега е най-важно хората, които се връщат от места, в които има установен коронавирус да ограничат контактите си, да носят маски, при първи симптоми като кашляне, кихане, висока температура, отпадналост да се свържат с личния си лекар или да позвънят на тел. 112.

„Институциите имат установен ред, по който се работи в такива ситуации, а не всеки самостоятелно да се качи на личния си автомобил или градски транспорт и да започне да обикаля специалистите“ каза още д-р Сапаревска. Тя посочи, че инфекциозните отделения на двете болници са в готовност да приемат пациенти, ако се наложи, в частната болница има възможност и за разкриване на допълнителни легла към отделението.

Персонала в тези отделения е инструктиран как да действа, закупени са дистанционни термометри, за да се избегне пряк контакт, в случай на съмнение на заболяване. Тъй като в Дупница, а и не само тук, маските са изчерпани такава може да си направите от 8 ката марля и с две ластичета да се закрепи зад ушите. Тя може да се попари, изпере и да се изглади, за да се ползва няколко пъти. Д-р Сапаревска отново посочи, че в тази ситуация най-важна е превенцията и самосъзнанието на хората, които идват от заразените региони, така ще запазят както близките си хора, така и обществото. Препоръчително е да се избягват и масовите събирания на едно място. Като част от профилактиката е хубавото измиване на ръцете, включително между пръстите и под ноктите, миенето на палците с топла вода и сапун, ако нямат възможност за измиване, може да се ползват и препаратите за дезинфекция с по-висока концентрация на алкохол.

Д-р Сапаревска каза още, че личните лекари разполагат с необходимата информация.