/ iStock/Getty Images
Едни от най-силните български атлети ще бягат във второто издание на маратон „Кюстендил“ на 19 септември - неделя.Това съобщиха организаторите на събитието на пресконференция в читалище „Братство“ в Кюстендил.

В пресконференцията участваха кметът на община Кюстендил Петър Паунов, председателят на атлетически клуб „Цвети Кирилова“ Кюстендил - Цветелина Кирилова и Антон Бонов от Българска федерация лека атлетика.

Кирилова, която е най-силната атлетка в историята на Кюстендил, приветства гостите и каза, че в градът предлага едни от най-добрите климатични условия за маратон, предаде БНР.

Заради COVID мерките: Отменят част от културните събития в Кюстендил

Кметът Петър Паунов поздрави участниците и сподели, че лично ще участва на масовата дистанция на 2 км, а развитието на спорта е приоритет на общината. Антон Бонов даде подробности за участието на елитните атлети и бройката на записаните бегачи, както и за провеждащия се национален спортен лагер за деца по програмата на ММС и БФЛА „Да открием 200 таланта за атлетиката в България“.

Единствената българка, която е участвала на олимпийски маратон - Милица Мирчева, ще бъде основната претендентка за първото място при жените. Мирчева първо състезание на 42.195 км от участието си на Олимпийските игри в Рио де Жанейро 2016.

На дългата дистанция ще бягат и седемкратната победителка в Софийския маратон Милка Михайлова, както и шампионката на планинско бягане Надежда Ангелова и победителката в маратона на Плевен 2021 Борислава Видева.

Балканската шампионка на полумаратон от Битоля 2021 Маринела Нинева, която спечели първият маратон на Кюстендил през 2020-а година ще участва на полумаратона.
При мъжете фаворити за победата са Йоло Николов и шампионът на България на маратон Исмаил Сенанджи, който ще защитава националната си титла.

За полумаратона и маратона са записани над 100 състезатели от България, Турция, Холандия, САЩ и Уганда, а в масовата дистанция ще бягат на 200 деца и начинаещи бегачи. Записване все още е възможно на старт-финала на площад „Велбъжд“ на 17 и 18 септември.

Преди старта на преди маратона в неделя ще се проведе и национално състезание по „Детска атлетика“ на площад „Велбъжд“ в Кюстендил, а децата ще бъдат наградени от световния и европейски шампион на 200 м Николай Антонов, както и една от новите звезди на българската атлетика Борис Линков - бронзов медалист на скок дължина от европейското първенство за младежи под 23 години Талин 2021. 
БНР