/ netinfo
За проблем при пенсиониране сигнализира един от миньорите съкратените от Вългледобив-Бобов дол през миналата година. Таско Влахов е с повече от 25 години стаж в мините.

Връщат правото на ранно пенсиониране на миньорите

Оказва се обаче, че 6 години от подземният му труд се води 2-ра категория, вместо първа. Това Влахов установява, когато започва си подготвя документите за пенсиониране.

„От 1998 до 2004 г. като подземен работник в рудник Бабино ми излиза 2-ра категория. От НОИ-Кюстендил твърдят, че от 1996 г. всяка информация се намира в тяхната система.

Започва поетапно съкращаване на миньорите от Въгледобив-Бобов дол

Аз обаче като си проверих се оказа, че 6 години ми водят втора категория. Сега мисля да изчакам времето в което ще ми излезе крайното решение за пенсията и ще предприема стъпки за да си търся правата. Разликата в пенсията ми ще бъде около 150 лв. Ако нещата останат така ще заведа дело. Имам документи за всичко”, заяви Таско Влахов.

Таско Влахов
netinfo


Той коментира и гласуваното в Народното събрание връщане на правото за ранно пенсиониране. „Благодарение на омбудсмана Мая Манолова всичко приключи благополучни за всички миньори със стаж 15-20 години и не можеха да се пенсионират. От предишният закон бяхме ощетени много миньори”, допълни Таско Влахов.