Мария Капон подкрепя провеждането на референдум в Кюстендил
Мария Капон подкрепя провеждането на референдум в Кюстендил / Дима Кирилова,Дарик радио

Председателят на Единна народна партия Мария Капон подкрепи провеждането на допитване до жителите на общината, което е насрочено за 5 юли."Аз и вашият кмет Петър Паунов отстояваме позицията, че не може да имаш повече от 2 мандата на един пост, никой не може да феодализира един пост.Начинът да се вземе друго решение е само чрез допитване.На негово място аз бих постъпила по същия начин.Това е политически референдум и правилата са поставени от политическата коалиция , която го прави.Тези, които се възползват от купуването на гласове да не участват , не мисля, че щеше да има тълпи от роми, които искат да участват в допитването", коментира Капон.
Тя представи позицията на партията по актуални обществено-политически теми, сред които повишаването на цената на електроенергията, реформата в здравеопазването и ескалирането на междуетническо напрежение преди местните избори в различни части на страната.
„Категорично , решението което е взето, бизнеса и предприемачите да плащат с 20% по- скъп ток означава увеличение на всички продукти и цени на услуги .От друга страна е крайно време ад се разбере, че единствения начин КЕВР да намали тежестта върху гражданите с премахване на ДДС върху тока", коментира Капон.

Ако въпросите на инициирания от президента референдум за избирателната система останат в този вид, ще изпълня гражданския си дълг и ще внесем  в ЦИК документи за регистрация на Инициативен комитет с алтернативната позиция, т.е. за комитет със заявена позиция "НЕ, коментира още Капон. Позицията „НЕ“ означава, че сме против задължителното гласуване; НЕ на неясния елемент за „частична мажоритарност“ на избора, вместо законопроект за тип смесена система 50% на 50%, какъвто съм внасяла в Народното събрание; и НЕ на електронно дистанционно гласуване, докато не се въведат електронни лични карти и електронно правителство, обясни Мария Капон. По думите й сме неподготвени за подобни промени, които крият огромен риск за контролиран вот. „Днес сме страна, в която в МВР няма електронни пощи и деловодната система е на тефтер, а някой иска да ме убеди, че може да се организира електронно гласуване“, категорична бе председателят на ЕНП.