Литературен фестивал в Студентският  пленер „В духа на Майстора“
Литературен фестивал в Студентският пленер „В духа на Майстора“ / Виолета Атанасова
Пет поредни години читалище „Асклепион 1998“  вписваше в програмата на студентския пленер „В духа на Майстора“ своя специална вечер „Поезия и музика край Струма“. В  това събитие, приютявано в двора на къщата на Владимир Димитров-Майстора в с. Шишковци, вписаха имената си  редица  поети,  музиканти  и художници от Кюстендил – Мирослава Салмова, Недко Каблешков,  Георги Славчев,  Ева Константин, Георги Велков,  Виолета Атанасова, Здравко Анев, Петя Миленова, Павел Чавдаров, тамбурашкият оркестър на Людмила Стоянова,  Александър Петров, фолклорната група на шишковските баби и много други.

Литературен фестивал в Студентският  пленер В духа на Майстора
Виолета Атанасова

Литературен фестивал в Студентският  пленер В духа на Майстора
Виолета Атанасова

От тази година  читалището покани  за свой партньор  издателство „Библиотека България“, с което е свързана поетесата Ива Спиридонова, родена в Кюстендил. Обединените им усилия ще поставят началото на нещо ново и творческата вечер „Поезия и музика край Струма“ ще се превърне н литературен фестивал. На 25 юни той ще бъде открит с представяне на книгата на емблематичната поетеса Маргарита  Петкова „Така каза Виктор“. Освен това, със  студентите, участващи в пленера, и с всички други гости на събитието, ще се срещнат заедно със своите книги  и други изключително интересни автори: Ива Спиридонова и нейният  „издателски“ партньор Симеон Аспарухов , Ана Цонкова - носител на наградата „Южна пролет 2019“, Тео Буковски,  Виолета Христова-Гъркова, Калоян Христов. Музикалната арт атмосфера ще бъде поверена на дует „KsANA“, мъжката половина, в който е кюстендилецът Антон Яначков.

Домакини и гости ще имат възможност да общуват на  мястото, където Майстора е прекарал почти три десетилетия от живота си – най-ползотворните в творческата му биография. Неформалните срещи ще продължат в къщата „Старата череша“ в село Раждавица. Желаещите кюстендилци да съпреживеят тази  вечер  трябва да са на паркинга зад галерията на 25 юни, в 18  ч, когато безплатен за тях автобус ще потегли към Шишковци.  Организаторите  на  събитието „Поезия и музика край Струма“  благодарят на Община Кюстендил и Художествената галерия „Владимир Димитров-Майстора“ ,  за съдействието и подкрепата, а на хората от село Шишковци – за традиционното гостоприемство, споделиш Виолета Атанасова, председател на НЧ „Асклепион 1998“.
 
НЧ Асклепион 1998