Кюстендил ще отбележи тържествено 130- годишнината от смъртта на митрополит Иларион Ловчански
Кюстендил ще отбележи тържествено 130- годишнината от смъртта на митрополит Иларион Ловчански / Дарик радио,архив

Община Кюстендил ще отбележи тържествено 130- годишнината от смъртта на митрополит Иларион Ловчански. Предложението бе на съветникът Ангел Джонев.
"Иларион Ловчански е първият и последен български митрополит.Той умира в Кюстендил и със смъртта му е закрита Кюстендилската митрополия.В това тревожно време, когато сме нападнати от всякакви неортодоксални вероизповедания, ние трябва да отдадем почит на първия български екзарх, който почива в Кюстендил.Той има и огромна заслуга за освобождението на Кюстендил през 1878 г", заяви историкът Ангел Джонев.
"Благодарен съм за предложението, ще предложим вариант за чествания на годишнината от смъртта на Иларион Ловчански. На 26 декември е поканен патриарх Неофит да отслужи божествена литургия в черквата "Успение Богородично" в Кюстендил", коментира кметът Петър Паунов.
На 12 февруари 1872 г. синодът на Българската екзархия избира Иларион Ловчански за български екзарх. Обвинен е в размирност на Ловчанска епархия във връзка с дейността на Вътрешната революционна организация / ВРО / и Васил Левски . Подава оставката си след пет дена под натиска на Високата порта .На извънредно заседание на 16 февруари 1872 г. синодът избира за екзарх Видинския митрополит Антим I, който е утвърден от султана.През 1873 е избран от Синода за екзархийски митрополит на Кюстендил. Участва като народен представител в Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция. Умира в Кюстендил на 2 февруари 1884 г. и е погребан е в митрополитската черква „Успение Богородично" Кюстендил.. На камбанарията на църквата, на 21 май 2005 г. е открита негова паметна плоча.