Китаристи от цял свят се събират в Кюстендил от 2-  5 април
Китаристи от цял свят се събират в Кюстендил от 2- 5 април / Дарик- Кюстендил,архив

Над 1 000 участници и гости се очакват за 18- тия Международен конкурс за класическа китара "Акад. Марин Големинов", който ще се проведе от 2- 5 април в Кюстендил. Заявки за участие вече са изпратили музиканти от цяла Европа, от по- далечните страни- Испания, Италия, от по- близките- Гърция, Сърбия, Македония и за първи път от Косово. Крайният срок за записване е 31 март.
Председатели на 3- те журита ще бъдат проф. д- р Панайот Панайотов, доц. Стела Динкова и Нели Недева.
По традиция, преди официалното откриване на конкурса, от 18 ч. в Общинския драматичен театър на 2 април, по централната алея на Кюстендил ще дефилира Мажоретен състав от Пловдив.
Конкурсът е включен в програмата за подпомагане на даровити деца в България. Наградният фонд е на обща стойност 5 000 лв.
Дарик радио е медиен партньор на фестивала и осигурява награди за част от призьорите му.
"Конкурсът се утвърди като едно от водещите китарни събития в Европа. Интересът непрекъснато нараства, увеличава се и неговия обхват. Ще има представител от Англия на най- голямото издание за класическата китара, който да отрази събитието. Много голям е интереса от страна на украински китаристи. Очакваме група от 17 китаристи, плюс техните родители и преподаватели.
За този период всичко е заето като хотелска база в Кюстендил, но мисля че няма да има проблеми с настаняването, въпреки че Кюстендил няма достатъчно хотели. Това е част от културния туризъм и един добър пример", коментира за Дарик директорът на конкурса и председател на читалище "Братство 1869" Иван Андонов.
Организатори са- Министерство на културата, община Кюстендил, читалищата "Братство 1869" и "Пробуда" и Европа директно- Кюстендил.