Как посрещат Голяма Богородица в общините Кюстендил и Сапарева баня ?
Как посрещат Голяма Богородица в общините Кюстендил и Сапарева баня ? / netinfo

 Православната църква почита св. Богородица. В храмовете днес ще бъдат отслужени тържествени литургии.

На този ден в седем населени места в община Кюстендил и три населени места в община Сапарева баня се организират големи събори и курбани.

150 години от построяването на храма "Св. Богородица" ще бъде чествано с литургия и курбан в Драговищица. Курбана ще бъде следобяд в залата на стадиона в селото.

"Една от целите ни е да намерим спонсори за храма, тъй като стените му са се напукали", заяви кметът на Драговищица Драголюб Стоянов.

По случай днешният празник курбани ще има и в селата Коняво, Нов Чифлик, Жилен, Горановци, и Буново. Земляческа среща ще се проведе в село Скриняно.

В черквата Св. Богородица в село Овчарци ще бъде раздаден курбан за здраве. Продуктите са дарени от жители на Овчарци. В 14.30 часа започва празничната програма. Концерт ще изнесе певицата Цветелина, програмата допълва и оркестър от Крайници, като част от разходите са поети от общината.

В село Сапарево за настроението ще се грижи местен оркестър с програма още от обяд. Фолклорен състав от Бобов дол е потвърдил участие - съобщи кметът Иван Базиргянов. И там в черквата ще бъде раздаден курбан.

В град Сапарева баня също има голям събор в местността Св. Богородица.