Иван Ибришимов с питане към министър Москов за медикаментите за онкоболни от реимбурсния списък
Иван Ибришимов с питане към министър Москов за медикаментите за онкоболни от реимбурсния списък / netinfo

Народният представител за Кюстендилска област и член на Комисията по здравеопазване, д-р Иван Ибришимов отправи питане в Парламента към Министъра на зравеопазването д-р Петър Москов, по така актуалния към момента проблем, засягащ отпадането на медикаменти за онкоболни от реимбурсния списък на НЗОК. Това ще принуди онкоболните пациенти да заплащат сами следните медикаменти: Cyclophosphamide, Holoxan, Cladribine, Trabectadin, Bleomycin, Mitomycin, Lenograstim, Medroxyprogesteron acetate, Megestrol, Lomustine, Azathioprine, Methotrexate-tabl, Calcium folinate-caps, за което алармира и проф. Тимчева, Председател на Българска асоциация по медицинска онкология.


Отпадането на медикаментите е в следствие на влезлите в сила нови правила за реимбурсиране от началото на т.г., свързани с образуването на цените, задължителните отстъпки и реферирането с други държави.
В отговор на запитването министър Москов обясни, че на 20.01.2016 г., Надзорният съвет на НЗОК е взел решение лекарствените продукти Ciyclophosphamide, Mitomycin, Ifosfamid, както и Antithrombin ІІІ няма да отпаднат от реимбурсния списък и ще се заплащат от касата.

Без отговор, остана въпроса, ще заплащат ли пациентите лекарствата за хормонално лечение на рак на гърдата или ще се поемат от НЗОК, както и ще бъдат ли възстановени парите на онези пациенти, които вече сами са заплатили лечението си?