Денят на Независимостта в Кюстендил
Денят на Независимостта в Кюстендил / netinfo
На 22 септември отбелязваме 109 години от Независимостта на България. Празникът ще се проведе на площад Велбъжд от 11 часа, с поднасяне на венци и цветя на паметника „Булаир”.
Вместо първоначално обявеният хор „Ален Мак” – Благоевград, ще посрещнем „Фолк-джаз формация” на НБУ с диригент доц. д-р Георги Петков. Причина за последвалата промяна е здравословен проблем на участник от хор „Ален Мак” – Благоевград.
„Фолк-джаз формация” е оригинален вокален състав, изпълняващ многогласна акапелна музика. Тази година хорът навършва 15 години от основаването му. Създаден е по идея на доц. д-р Георги Петков през 2002 г., в началото като експериментална вокална формация с основен репертоар – авторски произведения, написани от нейния създател. Това е единственият по рода си Студентски смесен хор, изпълняващ авторска музика с подчертано българско звучене, съчетаващо жанровата музикална хибридност, характерна за постмодернизма в съвременната световна музикална култура. В него са обединени усилията на студенти от различни програми и департаменти на НБУ от идеята за един нов прочит на българския музикален фолклор чрез средствата на хоровото изкуство. Основният репертоар, който изпълнява хорът, е в стил Фолк-джаз, написани от Георги Петков, от където и произлиза името на хора. В репертоара на хора присъстват и произведения за класически хор от автори като: Леополд Моцарт, Хенри Милсби,  Добри Христов, Милчо Левиев, Симо Лазаров и др.
Фолк-джаз формацията на НБУ участва в десетки продукции на националните медии БНТ, БТВ, БНР и др. Издадени са две CD-та - „Хоровото многогласие между сакралното и фолклорното” и Ораторията на Симо Лазаров „Божественото начало” аранжимент Георги Петков
Хорът е носител на няколко първи и специални награди, лауреат на международни фестивали и конкурси
Създателят на Университетски смесен хор “Фолк-джаз формация” на НБУ доц. д-р Георги Петков е преподавател в департамент Музика на НБУ, утвърден диригент и композитор на международната сцена с над 900 концерта у нас и чужбина, над 250 заглавия на композиции, както и участие в десетки международни музикални проекти. От 1999 г. е художествен директор и диригент на световноизвестния хор „Български гласове - АНГЕЛИТЕ“. Основател на многогласния Народен хор на НМУ „Л. Пипков“, създател и ръководител на Вокално трио „Евридика“ и камерен народен хор „Нови български гласове“