Осем огнища на бруцелоза са открити в Гергевец и едно в квартал "Речица"
Осем огнища на бруцелоза са открити в Гергевец и едно в квартал "Речица" / human-health.org
Три овце са евтаназирани, заради положителни проби за бруцелоза в село Вуково, община Бобошево. РЗИ- Кюстендил издирват гледачите на животните, за да им бъдат направени изследвания и да се установи дали не са се заразили. В момента те се укриват и ще се търси съдействието на полицията.

„Когато на 18 септември  отидохме в обекта установихме, че липсват три животни. От 28, намерихме 25. Сред изчезналите животни е и първото регистрирано с бруцелоза. Установихме и премаркиране на животните. Шилета на 6-7 месеца се оказва, че в системата се водят, като овце, което е нарушение на ветеринарно-медицинското законодателство. Предвиждаме да направим административни санкции за собственика на животновъди обект, както и на регистрирани ветеринарен лекар. За липсващите три животни сме сигнализирали РП-Дупница и РУ-Дупница. На 20 септември бяха установени още три животни болни от бруцелоза, които са вече евтаназирани”, заяви изпълняващият длъжността директор на Областна дирекция по безопасност на храните в Кюстендил д-р Велка Войкова.

Собственикът на животновъдния обект твърди, че първото заразено животно е умряло и той се е разпоредил да бъде заровено в яма, която ще бъде проверена от служители на ОДБХ.

Взети са проби от животни от 7 животновъдни обекта, които са в близост до установения с бруцелоза обект. На всички тях е разпоредена възбрана. Дадено е и указание млякото да се употребява единствено, ако е минало термична обработка.

Експерти от ОДБХ са установили, че през месец май от въпросния обект са били купени животни за други два животновъдни обекта от Кюстендилска област. От тях също се предвижда да бъдат взети проби от животните.