Екологична атака към Осоговската планина
Екологична атака към Осоговската планина / netinfo

    В Дарик- Кюстендил се получи писмо от граждански комитет "Да защитим Осоговската планина". Кюстендилци протестират срещу идеята на екологични организации Осоговската планина да бъде обявена за "природен парк". Публикуваме текста на писмото":

  Псевдоеколози искат да обявът планина Осогово за природен парк и  правят всичко възможно да спрат развитието на Кюстендил като туристически център.

  Единствената им цел е да печелят пари чрез проекти и да сложат ръка върху природата на кюстендилци.

  В момента планината е запазена и съхранена, и е включена в мрежата „Натура 2000”. Тя се намира в екологично равновесие и няма необходимост да  получава статут на природен парк.  Осоговската планина не е застрашена и няма наложителни причини, нито се очертават такива, за да бъде променян статутът й, тъй като тя не е обект на строежи, нито е нарушен екологичния баланс в района.

  Ако все пак  това бъде допуснато, планината ще се превърне в парк, в който имотите, няма да могат да бъдат търгувани и ще се спре възможността за  развитието на Кюстендил като туристически център, няма да може да се развие ски и ловен  туризъм и ресурсите на Осогово няма да могат да бъдат използвани.

  При положение, че общината  одобрява всяка една инициатива за запазване на природата, стриктно следи за спазване на законовите разпоредби и всяка инвестиция да бъде съобразена с екологичните изисквания и ограничения, и не допуска нарушение на екологичното равновесие в Осоговската планина е абсурдно да бъде искано такова вмешателство от страна на подобни псевдоеколози.

  В момента Кюстендил е на прага на връщането на славата си на туристически и балнеоложки център и подобно нещо би довело до стопиране на инвестиционни намерения, до загуба на един важен за града отрасъл, а именно развитието на туризма. Още повече, че общината е доказала, че в Осоговската планина се инвестира в границите на разумното и допустимото, с оглед запазване  на био-равновесието .