Доброволци от БЧК демонстрираха какво е първа помощ, при ПТП с кръв и рани
Доброволци от БЧК демонстрираха какво е първа помощ, при ПТП с кръв и рани / Влади Владимиров

Демонстрация за това как се оказва Първа долекарска помощ направиха младежи- доброволци от БЧК- Кюстендил. Тя се проведе на ул. "Демокрация", до площад "Велбъжд". Поводът- Световния ден на първата помощ.

Доброволците дадоха първа помощ на момче и момиче, на които колелото е блъснато от автомобил. Момичето бе с порезна рана на ръката , а момчето с чуждо тяло в крака. В ролите имаше още- гражданин, който уплашен търсеше помощ и питаше как са пострадалите, и младеж от БЧК, който направи връзка със Спешния център или телефон-112.

Доброволци от БЧК демонстрираха какво е първа помощ, при ПТП с кръв и рани
netinfo

"Ако не знаем какво да правим, по- добре да не правим нищо. Трябва да пазим и нашето здраве, като ползваме ръкавици. Ние се обучаваме да оказваме първа помощ от 3 години. Важен е първия контакт с пострадалия и връзката с Бърза помощ, на които да дадем точната информация", обясни Габриела Неделчева, областен координатор на БЧК.

Доброволци от БЧК демонстрираха какво е първа помощ, при ПТП с кръв и рани
netinfo

Младежи раздадоха и десетки брошури за Първата долекарска помощ. Вяка година около 1 , 1 млн. души в света загиват при инциденти. Статистиките сочат, че повече от 90% от нараняванията са предсказуеми и могат да бъдат избегнати, особено ако човек е обучен какво да очаква  и как да реагира правилно. При оказването на първа долекарска помощ в рамките на първите няколко минути и медицинска помощ до 10- 15 минути увеличават многократно шансовете за възстановяване на пострадалите.