Цветна, но безвредна вода са пили кюстендилци миналия уикенд
Цветна, но безвредна вода са пили кюстендилци миналия уикенд / Дарик Нюз, архив

За проблем с качеството на питейната вода в кв. "Могилата" в Кюстендил сигнализира по време на сесията на Общинския съвет д- р Лилия Чингарска от БСП. Тя е информирана от жители на ул. "Спартак", според които водата е с кафяв цвят и поврежда електрическите им уреди.
Водата не е била замърсена и това се доказва от изследванията на две лаборатории, но е била с неприятен цвят, коментираха за Дарик от "Кюстендилска вода". Кафява вода е текла по чешмите в Кюстендил миналата събота и неделя, след обилните дъждове, на тези абонати, които се захранват с вода от Осоговската планина и пречиствателната станция в Жиленци.
"Въпреки проведената химична обработка на водата, един от физичните показатели- цвят не се влияе от реагентите. Коректно е проведено пречистването, но е останал цвят, който създава усещането за нечиста вода. Но, направения анализ и в нашата лаборатория, която е акредитирана и в тази на РЗИ показва че водата е била в границата на стандарта по основните си показатели- оскисляемост, рН , съдържание на хлориди. Микробиологически също е стандартна. Цветово понякога не може да стане пречистването, тъй като станцията не разполага с съвременни методи за обработка, които биха премахнали цвета. Станцията е стара и прави само химична обработка. Не може да говорим, че има механични замърсители, абсурдно е да се мисли, че ще мине механичен замърсител през пясъчните филтри", заяви пред Дарик инж. Йорданка Харалампиева, началник "Производствено технически отдел".
Според нея, неприятния цвят на водата по чешмите се държи на водоизточника река Глоговска. Става дума за разтворими неорганични минерали, които дават този цвят, но те не са вредни.