Четири находища за минерални води в Кюстендилска област включени в списък на МОСВ
Четири находища за минерални води в Кюстендилска област включени в списък на МОСВ / Дарик Кюстендил, архив

15 находища на минерални води на територията на Басейнова дирекция Западнобеломорски район - Благоевград са включении в списък, утвърден от МОСВ. От тях 1 в община Кюстендил и 2 в община Невестино и 1 в Сапарева баня, съобщи Марта Златкова, говорител на Басейнова дирекция.

Министър Нона Караджова одобри списъка на основание Закона за водите, а находищата в него могат да бъдат предоставени за управление от общините за 25 - годишен срок.  Кметът на Община може да поиска до 31 януари 2011 г находищата посочени в списъка и разположени на територията на общината. Същите в 14 дневен срок ще бъдат предоставени на общината с решение на министъра.

Подадените, в периода 01 януари - 15 февруари, заявления с искане за ползване на минерална вода, ще се изпращат служебно в общината на която е предоставена минералната вода за издаване на разрешителното за водовземане. Когато в предоставеното находище няма издадени разрешителни от органите по водите, общинският съвет ще определя дали предоставянето за ползване на тези води ще бъде възмездно или безвъзмездно. Общинските съвети ще определят тарифите, а кметовете ще събират таксите за водовземане. Когато има издадени разрешителни от органите по водите минералната вода ще се предоставя само възмездно при условията на Тарифата за таксите за водовземане, като таксите по тази тарифа и по предоставени от кмета на общината права ще постъпват в съответната община. 

Ако в 5-годишен срок от предоставяне на минералната вода, Общината не е процедирала по усвояване на ресурсите, находището трябва да бъде върнато за управление в съответната Басейнова дирекция.

.