Библиотеката в помощ на хората в неравностойно положение
Библиотеката в помощ на хората в неравностойно положение / Маргарита Петрова, Дарик- Кюстендил

Библиотеката при НЧ „Зора" в Дупница започна работа по проект, насочен към хората в неравностойно положение. Проектът се финансира от „Глобални библиотеки-България", а дупнишката библиотека е партньор заедно с читалището в гр. Кочериново, основният бенефициент е Регионалната библиотека в Кюстендил.
В рамките на 4 месеца ще бъдат обхванати хората в неравностойно положение от дома за възрастни хора „Ильо войвода" в Кюстендил, дома в община Кочериново, както и клуба на инвалида и дружеството на диабетика в Дупница.
Проектът е приобщаване чрез информираност, библиотечните услуги във фокуса на общественото внимание, обясни главният библиотекар в Дупница Валентина Алексиева. Тя допълни, че хората ще получат достъп до информация и полезни сайтове, както и първоначална компютърна грамотност. Ще могат да използват съвременните начини за комуникация, както с хора със сходни проблеми, така и с други групи, ще могат да се включат по-активно в живота на общността, каза още Алексиева. 10 от членовете на дружеството на диабетиците ще посещават библиотеката на място, а останалите 10 ще се обучават в клуба на инвалида, тъй като в библиотеката няма достъпна архитектурна среда.