областна администрация
областна администрация / netinfo
Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ проведе втора среща от обучително-информационната кампания срещу наводненията. В срещата участват представители на институциите  от областите Перник и Кюстендил.

Целта е обмен на информация по координацията между отговорните институции, свързани с превенцията, реакцията и защитата от наводнения.Основен акцент е изпълнението на мерките в Плана за управление на риска от наводнения за Западнобеломорски район за първия планов период 2016-2021 г. и актуализацията на втори цикъл.

14 са опасните участъци но територията на Западнобеломорски район , които крият потенциална опасност от наводнения, 10 са по поречието на река Струма и 4 по река Места.

Река Бистрица е заляла над 50 дка земеделски площи в Соволяно

Най-важната превенция е почистването на речните корита , което осигурява  преминаването на висока вода. „Наводнението е едно особено природно бедствие, което най-добре е да не се случва, а ние трябва да вземем всички превантивни мерки за това.Те са много и най-различни.

Водната стихия отмина, няма критични участъци

Много от мерките са насочени към превантивни проверки за състоянието на защитните съоръжения и съответната им реконструкция. Има мерки, свързани с изграждането на нови корекции и на нови защитни съоръжения.Повечето са  включени в общинските и в областните планове за защита от бедствия.

Трябва да се работи и по следващия етап за новия програмен период. Предварителната оценка за него трябва да бъде готова до края на 2018 година. Сега ще се събира информацията за наводненията, сключили се след 2010 година, заяви Нели Гоцева, началник на отдел „Планове” в Басейнова дирекция „Западнобеломорски район”.