Река Елешница отнесе пътя за село Сажденик
Река Елешница отнесе пътя за село Сажденик / личен архив
Река Елешница отнесе пътя за кюстендилското село Сажденик в Осоговската планина. В района на реката, където има проект за изграждане на ВЕЦ, пътят е отнесен от буйната река на две места. По информация на Дарик, в село Сажденик живеят двама души, едно семейство, което отглежда и животни.

„Установена е връзка с хората. Те не искат да бъдат евакуирани и ще останат в къщата си. Утре сутрин при тях ще отидат кметския наместник и хора от оперативния щаб, за да подпишат Декларация, че не желаят евакуация. Проблем е, че засега нямат ток. Достъпа до тях е възможен само пеша и с моторна шейна”, каза за Дарик Ивайло Чалъков, експерт „Отбранително- мобилизационна подготовка в община Кюстендил.

Река Елешница отнесе пътя за село Сажденик
личен архив

Река Елешница отнесе пътя за село Сажденик
личен архив

Паднала е стена на къща, която се използва за вила. Наш читател ни изпрати снимки, на които се вижда гола стая, с легла и завивки, които са останали без покрив. Водата е отнесла и навес в двора.

Паднали са и няколко електрически стълба, до които няма достъп в момента.

Река Елешница отнесе пътя за село Сажденик
личен архив

Обичайно река Елешница изглежда като вада в този си участък, защото има широко корито. Като причина за голямото количество вода, хората посочват топящия се сняг, навалял в първите 3 дни от седмицата по високите части и последвалото голямо количество дъжд в последните дни.
Дарик- Кюстендил