Село Соволяно
Село Соволяно / Дарик- Кюстендил
Над 50 дка са залети от придошлата река Бистрица в землището на село Соволяно. Става дума за земи с овощни и зеленчукови градини, и площи засети с жито, каза за Дарик кметът на Соволяно Пламен Илиев. Той е информирал Кризисния щаб в Община Кюстендил и чрез него Областния щаб при бедствия и аварии.

“Река измести коритото си, един декар частен имот направо изчезна. Необходимо е изграждането на бенд, за да се върне реката и да се изчисти коритото й. В събота носеше много дървета, добре че не се запуши моста”, коментира Пламен Илиев.

Река Елешница отнесе пътя за село Сажденик в Осоговската планина (СНИМКИ)

Очаква се Комисия, назначена от областния управител да огледа залетите площи и коритото на реката, за да се поискат средства от националната комисия по бедствия и аварии.

Частичното бедствено положение обявено за село Гърляно остава в сила, докато реката не намали нивото си и не се изчисти коритото й от наносите.

Водната стихия отмина, няма критични участъци

“Прави се патрулно обследване на двата бряга. Следим нивото на водата. Предвиждаме при първа възможност в реката да влезе тежка техника, верижен багер и да разчисти наносите, които са се натрупали в средата на коритото й”, каза Ивайло Чалъков, експерт “Отбранително- мобилизационна подготовка” в община Кюстендил.
 
Дарик- Кюстендил