80 сдружения в Дупница искат безплатно саниране на блоковете им
80 сдружения в Дупница искат безплатно саниране на блоковете им / Маргарита Петрова, Дарик- Кюстендил, архив

Общо 80 са заявленията от Сдружения на собственици от Дупница, които ще разчитат на финансиране по националната програма за безплатно саниране. Крайният срок за подаване на документите бе 30- ти декември 2016 година. За 30 от тях вече има положително становище и от Областна управа-Кюстендил и са изпратени към банката, финансираща дейностите за последващо сключване на договор.
"Имаме още 38 набора от документи, които са за съгласуване и одобрение в Областна управа. Веднага щом получим положително становище, веднага подготвяме необходимите документи и ги изпращаме за последващо сключване на договор. 12 заявления се обработват от специализираното звено, което сформирахме за работа по тази програма. В последния ден от срока бяха входирани 4 заявления. По груби сметки, очакваме най-малко 15 млн. лева да бъдат инвестирани по програмата в Дупница", коментира кметът на Община Дупница инж.Методи Чимев.
Съгласно постановление на Министерски съвет от 4- ти февруари миналата година, с предимство при финансирането ще бъдат тези жилищни сгради, които са с над 36 апартаменти. Повечето са от т.нар. "малки блокове", които не бяха допустими по първата програма.