50% от дупничани недоволни от културния живот в общината
50% от дупничани недоволни от културния живот в общината / Маргарита Петрова

50% от жителите на Дупница, включили се в анкетата за културния живот в града са неудовлетворени от него, сочат резултатите от допитването. Основни причини за проблема, очертани от участниците в анкетата са, че събитията не предлагат атрактивни форми на провеждане, не са добре популяризирани, организират се на местно ниво и нямат широта и обхват на национално и над национално равнище. 40% от участниците в допитването считат, че не са обхванати от културния календар и мероприятията провеждани в общината.

Като варианти за разнообразяване на културния живот в община Дупница, 53 % посочват създаване на нови културни събития, 40 % промяна на съществуващите празници с нови форми, останалите 7 % посочват други начини.

Целта на анкетата беше да се събере информация относно оценката на културния живот и оформяне на идея за иновативно културно събитие, за реализацията на което да се търси финансиране чрез проект по програма „Регионално развитие". Две иновативни събития бяха предложени по време на кръгла маса в община Дупница-  „Майските празници на културата" и нов фестивал на киното и театралното изкуство „Невена Коканова".

На срещата присъстваха представители на читалищата, театъра, музея, както и много младежи.