епизоотична комисия
епизоотична комисия / Дарик- Кюстендил
Епизоотичната обстановка на територията на област Кюстендил по отношение на заболяването африканска чума по свинете е благоприятна към 26 август, на фона на тежката епизоотична обстановка в страната , стана ясно на редовното заседание на областната епизоотична комисия.
Един сигнал за намерен труп на умряло диво прасе е подаден до момента, уточни д-р Емил Гъгнев, началник на отдел "Здравеопазване на животните" към Областна дирекция по безопасност на храните.
„Сигналът е подаден от ГКПП Олтоманци, гранични полицаи са се натъкнали на части от труп в найлонов чувал,  на 20 метра от границата със Сърбия.

епизоотична комисия
Дарик- Кюстендил


Наш екип е заминал на място, трупът е загробен, извършена е дезинфекция на мястото. Проби от трупа са изпратени в референтната лаборатория н София, чакаме резултата.Ние обаче смятаме, че става дума за бракониерска дейност.Нямаме постъпили други сигнали“,коментира д-р Емил Гъгнев.
440 прасета в община Кюстендил са умъртвени доброволно , от тях 67 са в кв.“Изток“, на за тях не е имало данни в изготвените предварителни списъци.