359 пожара от началота на годината,140 са от палене на сухи треви
359 пожара от началота на годината,140 са от палене на сухи треви / Дарик радио,архив

От началото на годината от РС ПБЗН са обслужени 359 произшествия - 52 от тях са пожари с материални загуби; 140 пожара са причинени от безконтролно палене на сухи тревни и др. горими отпадъци.
От пожарите е унищожена 1120 кв. м покривна конструкция, 4,4 т фуражи, иглолистна гора - 5 дка.
По отрасли тяхното разпределение е следното: промишленост - 1 бр., горско стопанство - 2 бр., селско стопанство - 8 бр., транспорт - 11 бр., търговия - 1 бр., жилищно-комунално и битово обслужване - 25 бр., пожари в непроизводствената сфера - 5 бр.
Разпределянето по причини на възникналите пожари е следното: строителна неизправност - 3 бр., късо съединение - 11 бр., неправилно ползване на нагревателни уреди - 2 бр., небрежност при боравене с открит огън - 12 бр., техническа неизправност -6 бр., природни явления - 2 бр., умишлени палежи - 3 бр., в процес на установяване - 15
Проверени са жилищата на самотно живеещи и трудноподвижни хора със съдействието на социалните патронажи. Извършена е проверка на учебние заведения. Всяка седмица се проверяват и обекти, посещавани от учащите се - интернет клубове, дискотеки и други увеселителни заведения.

„ Няма да изреждам многобройните аварийно-спасителни работи за оказване на помощ на пострадали хора и животни, отводняване на улици и собственост на граждани...
С цел популяризиране на професията на огнеборците и повишаване на противопожарната култура на подрастващите са създадени и МПО "Млад огнеборец". В тези занимания колегите и децата съчетават обучение и забавление и придобиват умения да се грижат за своята безопасност и безопасността на другите. Отборите ни вече 17-та година участват в Националните състезания МПО и успешно се представят.
С удовлетворение ще споделя, че е подобрена съвместната дейност с местната власт и благодаря на кметовете на населени места за оказваната помощ за опазване на земеделските култури, за създаването на местните гасачески групи. Благодаря, на колегите от другите служби на ОДМВР, на държавните ГС и ДЛС и фирмите на територията на общината за съдействието за ликвидиране на произшествия", заяви Симеон Симеонов.

Служителите от ПБЗН в България празнуват своя професионален празник - 14 септември, вече 21-ва година.