/ Дарик радио, Хасково
Злосторници потрошили туристическия дом в Димитровград
97673
Злосторници потрошили туристическия дом в Димитровград
  • Злосторници потрошили туристическия дом в Димитровград
Щети за хиляди са нанесли злонамерени вандали в известния някога туристически дом „Панорама“ в местността Габера на Димитровград, съобщиха от дружество „Хеброс“ в града, което го стопанисва. От Управителния съвет подозират, че зад погрома на материалната база и имущество стоят бизнес интереси.

В сградата със застроена площ от около 3000 кв.м, е проникнато с взлом, като са изпотрошени фасадни прозорци, стъклата на врати, лампите и фризер, изкъртени са врати, мебели са хвърлени на стълбищната площадка, но нищо не е откраднато, разказват от димитровградското туристическо дружество.

Панорама, Димитровград
Дарик радио, Хасково

Случилото се те установили в понеделник, когато се събрали за редовна сбирка. Веднага сигнализирали в полицията. Вчера бе направен оглед на мястото и е започнало досъдебно производство срещу неизвестен извършител.

Панорама, Димитровград
Дарик радио, Хасково

Сградата е построена през 60-те години на миналия век, като от тогава е собственост на Българския туристически съюз. Стопанисва се от дружеството „Хеброс“ в Димитровград. До 2015 г. била отдадена под наем, като за първите две години месечно арендаторът трябвало да плаща по 270 лв. и да вложи 35 000 лв. инвестиции.

По разказа на председателя на клуба на туристите-ветерани Милка Андонова наемателят претендирал, че е инвестирал 140 000 лв., а когато наемът бил увеличен на 400 лв. месечно, спрял да го плаща в продължение на година и половина. През август 2015 г. срокът изтекъл и контрактът не бил подновен, разказа тя.

Панорама, Димитровград
Дарик радио, Хасково

Имахме големи проблеми, докато вземем ключовете, а след това с доброволен труд на туристите чистихме и подреждахме всичко тук. Като гледам този погром не мога да си обясня с каква съвест някой е посегнал, коментира тя. Подозирам, че зад него стоят бизнес интереси на хора, които искат да превърнат туристическия дом в хотел, посочи още Милка Андонова.

Панорама, Димитровград
Дарик радио, Хасково

Председателят на „Хеброс“ Георги Сталев поясни, че наемателят - строителна фирма от Хасково, дължи на туристическото дружество около 15 000 лв. за неплатените наеми. Арендаторът претендирал, че в сградата има имущество, което искал да си получи обратно. Според Сталев едва ли той стои зад вандалския акт.

Все пак той е вложил в тази сграда и това имущество, а и от август 2015 г. до момента многократно можеше да го направи, ако е искал, коментира Георги Сталев. Той обаче, също е убеден, че зад нападението най-вероятно стоят бизнес интереси. Подготвяха се документи за отдаване под наем чрез търг на базата и явно някой има интерес това да не се случи или обратното - да се ускори процесът при това състояние на базата, което ще се отрази и на наемната цена, посочи той.

Панорама, Димитровград
Дарик радио, Хасково

Сред членовете на УС на туристическото дружество е и общинският съветник адвокат Коста Костов. След като разгледа на място щетите той коментира, че е потресен от случилото се, което носи белезите на демонстративен вандализъм. Туристическият дом на два етажа разполага с 64 стаи с по две легла и апартаменти на всеки етаж.

Отделно има голямо фоайе, барче и зала, за които от дружеството имали идея да бъдат уредени ателиета за художници и скулптори, да организират пленери, да учредят младежка структура, да предоставят базата за „зелени училища“, разказа той.

Не отрече, че е бил коментиран и вариант за превръщане на базата в старчески дом, който от дружеството също отхвърлили. В момента все още не можем да изчислим размерът на щетите, но са огромни и създават изключителни затруднения за дружеството, което е с идеална цел, посочи адвокат Костов.

Панорама, Димитровград
Дарик радио, Хасково

Всички от УС на туристическото дружество и това на ветераните са категорични, че погромът в хижата не е дело на хулигани, а целенасочен вандалски акт. Разчитат, че разследващите ще разкрият злосторниците.

Панорама, Димитровград
Дарик радио, Хасково

И още вчера, отново с доброволен труд, започнаха да разчистват помещенията, като посочиха, че първото, което ще направят, е да предприемат мерки за охрана на сградата.

Чуйте ги в приложения файл