Златни и сребърни накити задържаха на Капитан Андреево
Златни и сребърни накити задържаха на Капитан Андреево / Митница Свиленград

812 грама златни и сребърни бижута на обща стойност 10 710 лева задържаха митничарите на пункта Капитан Андреево. Накитите били пренасяни от шведски гражданин от турски произход, влизащ в страната с лек автомобил, идващ от Турция за Швеция. Пред митническите служители мъжът декларирал, че пренася 40 футболни екипа, които се оказало, че са брандирани с емблемата на английски футболен гранд. При последвалата щателна проверка в личния багаж на М.С., с адрес в Стокхолм, митничарите открили найлонова чанта, пълна със златни и сребърни бижута- 15 златни пръстена, 3 чифта обеци и 3 златни медальона с общо тегло 147.7 грама,  както и 28 сребърни пръстена, 7 гривни, 5 колиета и 3 медальона с тегло 665 грама. Направена е експертиза от вещо лице, което е установило, че накитите са от 14-каратово злато, оценено на  стойност 7 385 лева, а среброто е от висока бижутерска проба и е на стойност 3 325 лева.

Златните и сребърни бижута са задържани в полза на държавата, а на нарушителя е съставен акт за нарушение на Валутния закон и ще му бъде наложена глоба от 1000 до 3000 лева.

 

В изпълнение на Европейски Регламент 608/2013 и Закона за марките и географските означения футболните екипи също са задържани и за случая ще бъде сезиран правопритежателят на търговската марка.