Жени между 45 и 60 години най-често боледуват от остеопороза
Жени между 45 и 60 години най-често боледуват от остеопороза / netinfo

70 човека са преминали профилактичния преглед за остеопороза в Хасково от началото на октомври, съобщи на специален брифинг днес гинекологът д-р Георги Кабаков. Повода е днешният 20 октомври - Световен ден за борба с коварното заболяване. При 40% от прегледаните е открита начална или напреднала форма на остеопороза. Повечето са жени на възраст между 45 и 60 години, които най-често са засегнати от намаляване на костната плътност. За остеопороза са се прегледали и 5-има мъже, макар че заболяването поразява основно жени в менопауза, добави д-р Кабаков.

Редовната профилактика над 45-годишна възраст може да помогне за ранното откриване и лечение на болестта. През последните години се наблюдава спад в цената на лекарствата за остеопозора, информира д-р Ясен Каладжиев. Между 20 и 40 лева на месец струва лечението сега, докато преди три години болните са давали близо 100 лева.

По последни данни в България от остеопороза страдат 800 000 жени. Прегледите в Хасково продължават до края на октомври и се извършват в Онкодиспансера всеки вторник и сряда следобед.