Започва Европейската седмица на мобилността
Започва Европейската седмица на мобилността / РИОСВ-Хасково

Европейската седмица на мобилността (16-22 септември) започва от днес. Тази година тя се провежда под мотото „Умно придвижване. Силна икономика“.

Деветокласници от ГПЧЕ "Проф.д-р Асен Златаров"-Хасково ще представят презентация на тема „Ходене за здраве и чиста природа“. Много училища в региона също ще организират свои тематични събития.

Утре- 17 септември, в подкрепа на инициативата „Пеша на работа“, служителите от РИОСВ-Хасково ще пристигнат на работа пеша или с велосипеди.

За поредна година Община Димитровград  се включва в Европейската седмица на мобилността и на 18 септември, от 10 ч., в парк „Марица “, ще се проведат „Семейни игри“ на открито. Те включват състезания за активно ходене пеша, каране на велосипеди и турнир по силови игри с участието на представители от Българска федерация на силовите атлети.

На 19 септември спортното училище „Ст. Караджа“- Хасково също се включва м инициативата „Пеша на училище“, като всички учители и ученици ще пристигнат пеша или с велосипеди. Чрез томбола екоинспекцията ще награди  трима от участниците, представили се най-добре. Същия ден от 11ч. във фоайето на Младежки център-Хасково ще бъде открита изложба на Школата по фотография.

 

Община Хасково, ОП „Младежки център“- Хасково, ОИЦ- Хасково и доброволците от хасковския център към НАРД също се регистрираха за участие. На 20 септември те организират велопоход, който ще започне в 16:30 ч. от входа на парк "Кенана" и ще приключи с хип хоп концерт на сцената до бившето лятно кино в парка. РИОСВ- Хасково ще проведе тематична викторина и ще раздаде на най-добре представилите се участници награди.

И тази година Регионалната екоинспекция-Хасково отправя  предизвикателството: „Готови ли сте поне за един ден да замените автомобилите с ходене пеша или придвижване с велосипед?“ Участниците в кампанията могат да споделят с текст и снимки своите екоинициативи за по-чиста околна среда до 22 септември включително на специално създадената в социалната мрежа страница „Европейска седмица на мобилността в Хасково и региона.

Европейската седмица на мобилността се провежда ежегодно в периода 16-22 септември с цел насърчаване на европейските общини да въведат и подпомогнат устойчивия транспорт, като по този начин осигурят на своите граждани по-чиста околна среда и по-здравословен начин на живот. Инициативата стартира през 2000 г. под надслов „Ден без автомобили“. Нейната популярност расте с всяка изминала година и получава все по-широка обществена подкрепа.

България ежегодно се включва в провежданата от Европейската комисия кампания „Европейска седмица на мобилността”, като координатор на национално ниво е МОСВ. През миналата година в Деня без автомобили- 22 септември, са се включили общо 1 873 града,  като 21 са български.

 

И тази година Европейската комисия насърчава популяризирането на темата за устойчива градска мобилност не само сред местните власти, но и сред други заинтересовани страни, като приканва НПО-сектора, академичните институции, бизнеса, училищата, публични институции също да регистрират свои инициативи за насърчаване на екологосъобразни модели на придвижване.