Забраняват европейското по мотокрос в Хасково с несъществуващ член от Закона
Забраняват европейското по мотокрос в Хасково с несъществуващ член от Закона / Darik News, архив

С писмо от 3 юли тази година министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков не разрешава провеждането на планираното за 7 и 8 юли състезание от кръга от Източноевропейския шампионат по мотокрос в Хасково, научи Дарик. Писмото е адресирано до Българската федерация по мотоциклетизъм. Комичното в случая е, че министър Нейков основава забраната си с несъществуващ член от Закона за физическото възпитание и спорта.

Какво пише министър Нейков -  На основание чл.4, ал.1, т.15 от ЗФВС Ви информирам, че не разрешавам да бъдат провеждани регионални, европейски и световни първенства по мотокрос в имоти № 000169 и № 000172 в землището на с.Войводово, общ.Хасково, обл.Хасково и министерството няма да носи никаква отговорност за евентуалните нежелани последствия, които биха застрашили здравето и живота на състезателите и зрителите при провеждане на такива първенства.  Чл.4, ал.1, т.15 в Закона за физическото възпитание и спорта не съществува.

Министърът на спорта взема отношение по случая, след като при него били получени множество сигнали от директора на хасковската полиция комисар Петьо Петров и от директора на областната дирекция "Земеделие" Дора Ангелова. Тя уведомява министър Нейков, че имотите върху които е изградена мотопистата представляват земеделски земи. Министърът  счита, че имотите могат да се използват за провеждане на спортно мероприятие едва след отстраняване на нарушението свързано със статута на имотите.

При неспазване и не съобразяване с направените от мен препоръки, ще бъде спряно използването на спортния обект на основание чл. 43 от Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия, се казва още в писмото на министър Нейков.

Научихме, че от полицията не смятат да блокират състезанието, а да сезират прокуратурата за случая. Българската федерация по мотоциклетизъм едва ли ще се съобрази със заповед основана на несъществуващ член. "Каквото като земята не е със сменен статут? Едно време беше ли пистата там? Беше. И никой не се сещаше да коментира какъв е статута на земята", коментира пред Дарик кметът Георги Иванов. Цялата битка е субективна, а не обективна, каза още Георги Иванов. В община Хасково нямат получено копие от писмото на министър Нейков.