Каснаково, "Здравей, лято"
Каснаково, "Здравей, лято" / Дарик радио, Хасково
За седми път "Здравей, лято!" край Светилището на нимфите
97628
За седми път "Здравей, лято!" край Светилището на нимфите
  • За седми път "Здравей, лято!" край Светилището на нимфите
Традиционният вече празник за децата "Здравей, лято!" организират днес за седма поредна година от коалиция "Да за Димитровград" в Светилище на нимфите и Афродита край село Каснаково. В началото от 10 часа организаторите ще отдадат почит към паметта на Ботев и загинали за свободата на България.

За всички желаещи да се включат е осигурен безплатен транспорт, като автобусите тръгват в 9.30 часа от автогарата в Димитровград.
„Библиотека на открито“ е тематичният акцент в празника тази година. В читалнята края извора приказки от 12, специално подбрани детски книжки, ще чете дългогодишният библиотекар на читалището в Меричлери Наташа Маринова. За всяко дете е приготвена и картичка с послание за весело лято и списък на 12-те книжки.

Друг тематичен акцент е етнографският кът на открито, който са приготвили домакините от каснаковското читалище "Искра". Те ще показват как бабите и прабабите са чепкали вълна и памук, как и с какво са прели прежда и плели на две куки.

От коалицията са подготвили детско забавно шоу е с много игри, Сцена на талантите, надуваем замък, атракциони, безплатни сандвичи, минерална вода и сладолед. Малчуганите ще могат да се веселят с Пипи Дългото Чорапче и нейната маймунка г-н Нилсон.

Калина Монева и Тодор Атанасов
Дарик радио, Хасково

"Мястото на събитието не е избрано случайно. Държим да популяризираме Светилището като туристическа дестинация и откакто организираме този празник, са го посетили над 6000 души в предишните 6 години", коментира Калина Монева от "Да за Димитровград".

Кметът на Каснаково Тодор Атанасов  отчете, че с всяка изминала година за детския празник идват все повече родители и деца, включително и от други общини.

Детският празник и всички други патриотични инициативи, посветени на подрастващите, се финансират основно от възнагражденията на общинските съветници от "Да за Димитровград“, казаха още от коалицията.

Калина Монева припомни, че в специален кът в читалището на Каснаково пазят преписа от "История славянобългарска", в който миналата година на детския празник се включиха 82-а деца и възрастни.