/ Дарик радио, Хасково
„Вкусът на Тракия“, традиции, обичаи, природни, културни и исторически забележителности ще проучват и показват с общ проект читалищата на димитровградските села Добрич и Каснаково- „Нов път 2011“ и „Искрица“ и град Мерич, Турция. 83 769 евро е общият бюджет, като за водещия партньор „Нов път 2011“ са предвидени 39 547 евро, за Мерич- 35 050 евро и за читалището в Каснаково- 9 171 евро. 15 месеца е срокът за реализация.

"Вкусът на Тракия"
Дарик радио, Хасково

Сред заложените дейности са закупуване на озвучителна система, изработване на сайт, организиране на форум в България на 12 и 13 април за обмен на информация и добри практики, възпроизвеждане на общи за България и Турция традиции и обичаи, кулинарна изложба „Вкусът на Тракия“ в Мерич и издаване на книжка със същото заглавие, която да включва кратко описание на обичаи и рецепти. Това съобщи на пресконференция днес координаторът на проекта Стефка Иванова от НЧ „Нов път 2011“.

"Вкусът на Тракия"
Дарик радио, Хасково

В пресконференцията се включиха и представителите на Мерич, Турция, чиято 3-членна делегация бе водена от Кутлу Ай. Това е първият ни подобен съвместен проект и се надяваме, че няма да бъде последен, посочи той. Радваме се, че успяхме да намерим общите за трансграничния регион пресечни точки, казаха още гостите от Мерич. Благодарности към тях за партньорството отправи ръководителят на проекта Стефан Димитров, който поздрави и двете читалища от община Димитровград.