/ Дарик радио, Хасково
Вицепрезидентът Йотова: Внимавайте с вноса на работници!
99525
Вицепрезидентът Йотова: Внимавайте с вноса на работници!
  • Вицепрезидентът Йотова: Внимавайте с вноса на работници!
Перспективите за развитие на бизнеса в регион Хасково и състоянието му коментира на среща в димитровградския торов завод днес вицепрезидентът Илияна Йотова.

Димитровград стартира пилотно проучване за качеството на живот

Професионалното образование, липсата на качествени кадри и рисковете за торовата индустрия в страната бяха сред коментираните теми. По време на дискусията стана ясно, че за година димитровградският торов завод трябва да плати 15 милиона евро за 700 000 тона въглероден диоксид.
 
Има предпоставки т. нар. "търговия с емисии" да бъде преосмислена и преразгледана, заяви вицепрезидентът Йотова след организирана от КРИБ среща. Тя посочи, че европейските квоти за емисиите са направени и приети много бързо, в резултат на което редица предприятия не само в България имат тежки проблеми.

Европа налага много изисквания и дава много малко гаранции и защита, тъй като и антидъмпинговите мерки не работят- идват производства и суровини от трети държави, в които няма такива тежки регулации, каза още вицепрезидентът.

Според Йотова, в следващия програмен период задължително е договарящите да помислят за решаване на този проблем и преразглеждане на политиката за емисиите. Тази тема задължително трябва да бъде поставена на масата на преговорите на предстоящата конференция в Полша и да се потърси международно лоби за промяна на тези регламенти, посочи Йотова.

Илияна Йотова в димитровградския торов завод
Дарик радио, Хасково

Държавата може да помогне и чрез образованието, защото то е държавна политика и бизнесът ще бъде облекчен в намирането на квалифицирани кадри, коментира вицепрезидентът.

Министър Нено Димов връчи специалните награди на КРИБ-Хасково


И посъветва бизнесът да внимава с вноса на работна ръка, защото „това крие огромни рискове да изгоним съвсем младите и активни хора от страната“, препоръча още Йотова.
  
Екипът в президентството работи много усилено по въпросите на демографската политика и категоричното ми становище е, че без приоритети в българската икономика за следващите от 10 до 50 години няма как да задържим младите хора в България, ако те нямат перспектива за развитие и сигурност, посочи по време на срещата Йотова.

Илияна Йотова в димитровградския торов завод
Дарик радио, Хасково


Председателят на КРИБ за област Хасково Стефан Димитров представи профила на бизнеса в региона и подписания в областната управа меморандум за подпомагане на професионалното образование, като отчете добрата работа на Областната администрация и РУО-Хасково в това направление.
 

Бизнесът в област Хасково с подкрепа за професионалното образование


По-късно Илияна Йотова посети някои от цеховете и лабораториите в завода, като се срещна и с децата, участници в инициативата "Гордея се с труда на моите родители", която дружеството реализира за четвърта година.

В църквата "Св. Харалампий"
Дарик радио, Хасково

Визитата на Илияна Йотова в Димитровград приключи в църквата "Свети Харалампий" на близкото село Черногорово, която е паметник на културата. Там бе отслужен водосвет за здраве, а домакините дариха Йотова с дърворезбована икона на Св. Харалампий, изработена от димитровградския майстор Георги Георгиев.