Димитровград стартира проучване за качеството на живот
Димитровград стартира проучване за качеството на живот / Дарик радио, Хасково
Димитровград стартира пилотно проучване за качеството на живот
99191
Димитровград стартира пилотно проучване за качеството на живот
  • Димитровград стартира пилотно проучване за качеството на живот
Пилотно в Димитровград стартира социологическо проучване за качеството на живот в общината, съобщи на пресконференция кметът Иво Димов. Изследването е продължение на стратегическото партньорство с „Тракия Тех“, към което се включва и агенция „Ноема“.

Есенният салон на изкуствата стартира в Димитровград (ПРОГРАМА)

В дългосрочен план то ще обхване различни населени места в страната с население над 10 000 души, като идеята е да бъде отчетено качеството на живот, което предлагат. Анкетата ще включва между 40 и 50 въпроса в 7 сфери с отделни подиндикатори, уточни Славянка Иванова от агенция "Ноема".

Димитровград стартира проучване за качеството на живот
Дарик радио, Хасково

За община Димитровград, от която тя стартира, се предвижда изследването да обхване представителна извадка от минимум 500 души.  От 22 октомври линкът към него ще бъде публикуван на официалния сайт на Димитровград, където всеки, който желае, ще може да попълни въпросника онлайн, уточни тя. По план полевата работа трябва да приключи в средата на ноември, а резултатите да бъдат представени преди Коледа.

Димитровград иска от държавата бившия Минен техникум

Има много клишета за градовете, а те се променят, особено динамично в последните 5-8 години и е време тези клишета и определения, които не са актуални, да бъдат разчупени, коментира Славянка Иванова.

Крайната цел на националното изследване, което е мащабен и дългосрочен проект, е да бъдат отчетени приликите и разликите в качеството на живот за отделните селища. Подобно изследване с 2400 души е било правено за София през 2013 г., съобщи още тя.

За отделните населени места представителната извадка е между 500 и 800 души, за София- над 1000. Изследването, което стартира от Димитровград, се финансира и от три частни фирми, които са поели над 50% от разходите.

Кметът на Димитровград модератор на годишната среща на местните власти

До края на ноември трябва да е готов в работен вариант и новият Бизнес каталог на община Димитровград на български и английски език, като се очаква да излезе от печат в началото на новата година. Той ще представя Димитровград, като атрактивно за инвестиции и живот населено място и ще включва основните изводи и констатации от анализа на бизнес средата на Тракия Тех и проучването, съобщи Георги Стоев  от „Тракия Тех“.

Димитровград стартира проучване за качеството на живот
Дарик радио, Хасково

Кметът Иво Димов посочи: „Това, което се стремим да направим, е да презентираме община Димитровград, като едно добро и спокойно място за живот, работа, бизнес и инвестиции - нещо, към което се стремим вече седма година.

Димитровград с безплатни електрически велосипеди

Дълъг и сложен процес, един процес, който изисква много време, но така или иначе ние сме го започнали и оттук-насетне целта е да съпоставим възможностите, качеството на живот, условията, които предполага един град, като Димитровград,с големите градове, в различни сфери - образование, здравеопазване, сигурност, чистота, озеленяване, публични услуги и т.н.

Мисля, че сме тръгнали по един път, който във времеви хоризонт от няколко години ще даде възможност паралелно с новите инвестиции, с всичко това, което се случва в икономическия живот на общината, ще даде възможност на повече млади хора да предпочетат община Димитровград, като едно добро и перспективно място за работа и за живот".

Какво още по темата коментираха кметът на Димитровград Иво Димов, от екипа на "Тракия Тех" и "Ноема"- чуйте в приложения файл.