/ Дарик радио, Хасково
Димитровград с безплатни електрически велосипеди
98892
Димитровград с безплатни електрически велосипеди
  • Димитровград с безплатни електрически велосипеди
Електрически велосипеди от днес могат да ползват безплатно гражданите и гостите на Димитровград. 20-те колела са на обща стойност 25 000 лв. и са осигурени по международния проект “CHESTNUT” за създаване на устойчив план за градска мобилност. По проекта Димитровград си партнира с 15 общини и организации, като водещи са словенската община Веленье, съвместно с Виенския технологичен университет.

Системата за споделяне на велосипеди е пилотна дейност, като идеята е да се насърчат алтернативните начини за придвижване в градска среда, които не замърсяват околната среда и атмосферата, посочи заместник-кметът Яшо Минков.

Електровелосипеди, Димитровград
Дарик радио, Хасково

Велосипедите са разположени на две места - в Дома на културата „Химик” и в Детски и младежки център, където има и зарядни станции за тях. Услугата ще е достъпна в работни делнични дни от 8:00 до 18:00 ч., като електрическо колело ще се предоставя срещу лична карта и подписване на документ с общите правила за ползване за период от час и половина, след което трябва да бъде върнато.

Електровелосипеди, Димитровград
Дарик радио, Хасково

Всяко има и GPS, като системата се следи на два монитора. Зареждането отнема 4-5 часа. Велосипедите могат да работят на 7 скорости в три режима- без използване на електричество, с 3-степенен асистент, при който изминават над 70 км и изцяло автономен режим, в който могат да изминат 50 км с едно зареждане, като развиват скорост до 40 км/час.

Техническите характеристики представи днес заместник-кметът Яшо Минков, който заедно с кмета Иво Димов веднага след това се включи в демонстрацията. Надяваме се, че хората ще бъдат достатъчно отговорни към тази нова придобивка за общината, посочиха те.

Електровелосипеди, Димитровград
Дарик радио, Хасково

За всяко от колелата, които са два модела- т. нар. мъжки с висока рамка и унисекс, от общината са осигурили каски и сигнални жилетки. Назначени са и 7 души персонал, които ще отговарят за системата за споделяне на велосипеди.

Електрическите велосипеди ще се предоставят безплатно до края на месец май 2019 г. След този срок, зададен по международния проект, ще решим по какъв начин ще бъдат използвани, коментира днес кметът Иво Димов.

Този проект изпълнява и една от стратегическите цели на общината за подобряване на качеството на атмосферния въздух, по която работим последователно, като разработихме актуализирана програма за КАВ по проект, закупихме електрически триколки за общинската администрация, изграждат се две зарядни станции за електрически автомобили, а предстои да започнем работа и по много мащабен проект, с който 4000 домакинства ще сменят печките на твърдо гориво с алтернативни и щадящи природата отоплителни системи, припомни Иво Димов.

Целта ни е в следващите 5 години да насърчаваме максимално използването и на алтернативни средства за придвижване, каквито са електрическите велосипеди. Статистиката показва, че с хиляди се увеличават моторните превозни средства в общината.

Уж няма хора, населението намалява, а има часове с интензивен трафик и дори задръствания, коментира той. И бе категоричен, че е готов да даде и личен пример, като използва алтернативните средства за придвижване.

По проекта предстои представянето на устойчив план за градска мобилност, разработен по единна методика с 15-те партньори от 8 държави и синхронизиран с европейското законодателство. Над 2 млн. евро е общата стойност, като финансовият ресурс за община Димитровград е в размер на 150 000 евро. Сред партньорите са Прага, Будапеща, Виена, Дубровник, като Димитровград е единствата българска община.

Кметът на Димитровград Иво Димов и заместника му Яшо Минков за проекта чуйте в приложения файл.