Кметът на Димитровград Иво Димов и заместникът му Яшо Минков
Кметът на Димитровград Иво Димов и заместникът му Яшо Минков / Дарик радио, Хасково
Димитровград с електровелосипеди по проект
97389
Димитровград с електровелосипеди по проект
  • Димитровград с електровелосипеди по проект
16 електрически велосипеда за обществено ползване ще закупи по международен проект община Димитровград, като ще изгражда и две станции за зареждането им. Това съобщи на пресконференция днес заместник-кметът Яшо Минков.

Колела ще бъдат осигурени по международния проект “CHESTNUT” за създаване на устойчив план за градска мобилност. В него Димитровград си партнира с 15 общини и организации, като водещи са словенската община Веленье съвместно с Виенския технологичен университет.

Осигуряването на електрическите велосипеди е една от пилотните дейности за насърчаване използването на алтернативни средства за градска мобилност и е свързана с основната цел на проекта за намаляване на вредните емисии от автомобилите, обясни Минков.

Кметът на Димитровград Иво Димов и заместникът му Яшо Минков
Дарик радио, Хасково

Очаква се системата да заработи през месец август. Предстоят обществените поръчки за закупуване на електрическите колела и изграждането на станциите. Вече е определено, че те ще бъдат разположени на две места – до дома на културата „Химик” и до Детски и младежки център. Услугата ще е достъпна в работни делнични дни, а колелата ще са оборудвани с GPS система и предоставянето им ще става срещу документ за самоличност, обясни още Яшо Минков.

Подобни електровелосипеди има само на няколко места в страната, като град Бургас е водещ, посочи димитровградският заместник-кмет.

Кметът Иво Димов коментира, че  идеята е при успех общината да надгражда с по-мащабни иновативни проекти. Преди време в Общинския съвет бе входирана докладна с предложение за изграждане на зарядни станции за електромобили. Вече преговаряме със софийска фирма за изграждането на две такива станции, като те са готови да ги направят, а от общината се иска да им предоставим законово терени и да осигурим трифазен ток, посочи кметът.

Още информация по темата от кмета Иво Димов и заместника му Яшо Минков чуйте в приложения файл.