Електровелосипеди, Димитровград
Електровелосипеди, Димитровград / Дарик радио, Хасково
Електрически велосипед навръх празника на Димитровград подкара днес кметът му Иво Димов. В официален костюм, след кратък инструктаж от заместник-кмета Яшо Минков, пред погледите на гостите от 5-те чуждестранни делегации, димитровградският градоначалник пробва новата придобивка в парка пред Детски и младежки център. След като направи няколко кръгчета, той бе категоричен, че колелото е много практично и заяви, че е готов да ходи и на работа с такъв велосипед.

Електровелосипеди, Димитровград
Дарик радио, Хасково

Заместниците му Яшо Минков и Светослав Стойков също отбелязаха, че новата придобивка за димитровградчани и гостите на града, е изключително ефективно средство за придвижване. Любопитство кога ще бъдат достъпни за гражданите проявиха веднага и събралите се в паркчето младежи.   

Електровелосипеди, Димитровград
Дарик радио, Хасково

16-те електрически велосипеда за обществено ползване са закупени по международния проект “CHESTNUT” за създаване на устойчив план за градска мобилност. В него Димитровград си партнира с 15 общини и организации, като водещи са словенската община Веленье, съвместно с Виенския технологичен университет. Община Димитровград изгражда и две станции за зареждането им,припомни заместник-кметът Яшо Минков.

Електровелосипеди, Димитровград
Дарик радио, Хасково

Осигуряването на електрическите велосипеди е една от пилотните дейности по проекта за насърчаване използването на алтернативни средства за градска мобилност и е свързана с основната цел на проекта за намаляване на вредните емисии от автомобилите, обясни той.
Очаква се системата да заработи до броени дни. Електрическите колела, всеки на стойност над 1000 лв., ще бъдат разположени на две места – в Дома на културата „Химик” и в Детски и младежки център. Услугата ще е достъпна в работни делнични дни, а колелата ще са оборудвани с GPS система и предоставянето им ще става срещу документ за самоличност. Велосипедите могат да изминат 50 км с едно зареждане, като развиват скорост над 40 км/час. Те са два вида- т. нар. мъжки колела в черен цвят и унисекс модел в бяло.

Подобни електровелосипеди има само на няколко места в страната, като град Бургас е водещ, посочи Минков.

Електровелосипеди, Димитровград
Дарик радио, Хасково

Кметът Иво Димов коментира, че  идеята е при успех общината да надгражда с по-мащабни иновативни проекти. Предстои изграждане на две зарядни станции за електромобили, които ще изгради софийска фирма, след като местният парламент одобри предоставянето на два терена за целта- на бул. Благоев и бул. Раковски.  Междувременно общината закупи и две електрически триколки, които вече се ползват от служителите на администрацията в ежедневната им работа.