Бившият минен техникум в Димитровград
Бившият минен техникум в Димитровград / Дарик радио, Хасково, Архив
С нов 32 местен автобус за нуждите на учениците в общината ще се сдобие Димитровград. Придобивката е в резултат на проведените от кмета Иво Димов разговори с министъра на образованието Красимир Вълчев.

От него димитровградският кмет получил и уверение, че ще бъде стартирана процедура за прехвърляне на пустеещата сграда на бившия Минен техникум в собственост на общината. Техникумът е държавна собственост и пустее след сливането с химическия от учебната 2015/2016 г. и преобразуването му в професионална гимназия, която се помещава в сградата на „Проф. д-р Асен Златаров“. Димов е поискал от министъра и там да бъде направен ремонт с мерки за енергийна ефективност.

Бившият Химически техникум в момента е единствената в общината професионална гимназия и единственото в града училище, което не е ремонтирано и модернизирано, поради статута му на държавна сграда в разпореждане на министерство на образованието, уточняват от димитровградската администрация. И подчертават, че многократно директорът Румяна Монева е споделяла своето съжаление, че този статут не позволява гъвкаво и ефективно управление пряко от общината, за да може и професионалната гимназия да кандидатства по проекти за енергийна ефективност така, както в последните години община Димитровград обнови сградите на общинските детски градини и училища.

Разговорите са водени на Годишната среща на местните власти в курортен комплекс Албена, където кметът на Димитровград и зам.председател на НСОРБ Иво Димов бе и водещ на първият панел за инвестициите в общините, припомнят от администрацията.