Век от завръщането на малоазийските българи празнува с. Орешино
Век от завръщането на малоазийските българи празнува с. Орешино / netinfo

100 години от завръщането на малоазийските българи честваха малцината жители на ивайловградското село Орешино, а с тях и стотици гости, дошли специално за празника. Той започна с литургия в над 100-годишната църква ”Света Анна”, където по-късно бе осветен и раздаден курбан за здраве.

Историята на селото в празнично слово припомни Тянка Пехливанова- кмет на Свирачи, която изпълнява и длъжността кметски наместник на Орешино. Поздравления към присъстващите отправи и кметът на община Ивайловград  Диана Овчарова.

Век от завръщането на малоазийските българи празнува с Орешино
netinfo

В празничната програма участваха фолклорната група към читалището на с. Свирачи, състави от Ивайловград, както и танцов състав „Пъстро хоро” от град Кърджали. Правим събор на всеки 5 години, за да си спомним за нашите предци, които идват от Турция със съхранено българско самосъзнание, със съхранени език, традиции и обичаи, споделиха орешенци, участвали в организацията на събора.

Век от завръщането на малоазийските българи празнува с Орешино
netinfo

 

Орешенци са потомци на дошлите през 1914 година българи от селата в Мала Азия Урумче, Чатал тепе, Чифлик, Мандър, Коджа бунар. Преди 100 години в тогавашното село Козлуджа /дн. Орешино/ се заселват 62 семейства, около 293 души.