В 1250 населени места допълнително ще се избира кмет
В 1250 населени места допълнително ще се избира кмет / netinfo

Към 15 юни данните сочат, че в около 1250 населени места допълнително ще се избира кмет, казаха днес представители на ЦИК на среща с граждани в областната администрация. Това стана възможно след промените, които позволяват населено място с над 100 души население да си избере кмет. Точният брой на населените места ще стане ясен с излизането на указа на президента на страната.

„По-близо до избирателите” - под този надслов премина срещата на представителите на Централната избирателна комисия със служители на общински администрации и граждани от областта. Александър Андреев, Емануил Христов и Ерхан Чаушев от ЦИК отговаряха на въпроси, свързани с упражняване правото на глас в предстоящите избори за кметове на общини, кметове на кметства и общински съветници.

Задаваните въпроси от общините на тримата представители на ЦИК бяха свързани с техническото обезпечаване на изборите, уседналостта и избора на кметове на кметства. За да може гражданин да упражни правото си на вот, той трябва да има адресна регистрация по постоянен и настоящ адрес на територията на Република България и поне един от тях да е в населеното място на територията на съответната община към дата 6 месеца преди датата на изборите, обясниха от ЦИК. На въпрос как ще се пресече порочната практика на регистриране на един адрес на 20 или повече лица, от ЦИК отговориха, че това не е в техните правомощия, но се готвят законови промени в тази посока.