видеонаблюдение в Хасково
видеонаблюдение в Хасково / Община Хасково
17 общински съветници от Хасково са против назначаването на персонал  за общинския приют за безстопанствени животни, съобщиха от общината.   Против приюта са гласували съветниците от ГЕРБ, от „Коалиция за Хасково“ против е един човек, отрицателен вот дават и от „Българе“, един от „Народен съюз, ВМРО-БНД, БДЦ“  и  от „Сряда 7“, допълват от кметството. Трима души са се въздържали. Това е станало на последната сесия.   

Решението е подкрепено от съветници от „Коалиция за Хасково“, ДПС , „Реформаторски блок“ , БСП , както и един независим.
Със 17 гласа за, 17 против и 3 въздържали се Общински съвет Хасково отхвърли предложението за промяна на структурата и средногодишната численост на персонала на ОП “Екопрогрес“.

От БАБХ са издали становище, че проектната документация на обекта отговаря на ветеринаро-медицинските изисквания, твърдят от община Хасково. Необходими са средства за операционната в приюта, за закупуване на лекарства и консумативи и инструменти. Така също на храна за животните.

Общинските съветници  не одобриха и промяна на бюджета на Община Хасково в дела за местните дейности за 2018 година съгласно Приложение 2. Това означава ,че те не одобриха корекция в бюджета на Общинското предприятие „ Екопрогрес“,  според която се определяха средства за резервни части и електрически материали за осветление на улици и площади , за закупуването на 500 тона асфалт,  закупуване на плочки и бордюри,  на бетонови разтвори и строителни материали, материали за спортните бази, горива за чистотата и смазочни материали услуги за поддръжка на съоръжения.

Най- големият отхвърлен разход от Общинския съвет е за полагане на пътна маркировка, демаркиране и пътни знаци. Средствата са за обезпечаване на обявена обществена поръчка с вече избран изпълнител за срок от две години, съобщават от кметската администрация.

Необходимите средства на ОП „Екопрогрес“ в размер на 350 хиляди лева, кметът Добри Беливанов предложи да бъдат осигурени от намалението на капиталовата програма, казаха от кметството. Това са средствата определени за изграждането на видеонаблюдение в Хасково. То се изгражда, но за далеч по-малка сума под прага на изискуемата за провеждане на Обществена поръчка. Сключен е договор за наем на техника с русенска фирма, която се ангажира до края на годината да монтира 90 камери за видеонаблюдение. Вече са монтирани първите 29. Има изграден център за видеонаблюдение в сградата на Общинска администрация.   

Против увеличение на бюджета на ОП“ Екопрогрес“, което би позволило на  предприятието да работи до края на годината са ГЕРБ, „Българе“, „Народен съюз”, МВРО-БНД, БДЦ и „Сряда 7“. Така с 19 гласа „против“, 10 „ въздържал се“ и 9 „ за“ общинското предприятие е оставено без средства за дейността си, казаха от общината.

В началото на годината при приемането на Бюджета на Общината от Общински съвет бюджета на общинското предприятие бе
намален немотивирано с 380 хиляди  лева, което е със 168 хиляди по-малко от бюджета за 2017 година, припомниха още от кметството. Искането за увеличение на бюджета спрямо 2017 година се дължи на нарастването на средствата за заплати, обезщетения и осигуровки в резултат на увеличението на минималната работна заплата за страната.

Освен това има многократни предписания от ОД на Полицията за несъответствие на хоризонтална и вертикална пътна маркировка, допълниха още от администрацията на кмета Добри Беливанов.