Съдът задържа шофьор, издирван за незаконно превеждане на хора през границата
Съдът задържа шофьор, издирван за незаконно превеждане на хора през границата / Darik News, архив

След протест на Районна прокуратура-Свиленград съдът наложи постоянна мярка „задържане под стража“ спрямо 32-годишния Ерай Зинал от Стара Загора, привлечен като обвиняем за превеждане на група лица през границата без разрешение на органите на властта.  Той е бил обявен за общодържавно издирване като втори шофьор на ТИР с бургаска регистрация, който на 20 септември тази година  е бил засечен на ГКПП „Капитан Андреево” да превозва 146 лица – мъже, жени и деца от Ирак и Иран.

На 19 ноември  Ерай Зинал е бил задържан от органите на МВР. На следващия ден Районна прокуратура-Свиленград е внесла искане в съда за вземане на постоянна мярка „задържане под стража“. Районен съд там обаче, му наложил „парична гаранция“ от 500 лева, заради което определение е бил внесен протест от прокуратурата в Окръжен съд-Хасково. По делото е била представена справка, според която на 25 януари 2015 г. Ерай Зинал е бил задържан на ГКПП „Капитан Андреево”, когато отново превеждал през границата на страната лица, укрити в товарен автомобил. Затова му деяние е осъден на 2 години лишаване от свобода условно с изпитателен срок от 4 години и присъдата е влязла в сила.

 

На 26 ноември Окръжен съд-Хасково е уважил протеста на прокуратурата и е взел постоянна мярка „задържане под стража“ спрямо Зинал.

По делото има и друг обвиняем- също шофьор на товарния автомобил, превозвал 146 лица от Ирак и Иран, който е в ареста с постоянна мярка „задържане под стража“ от 8 октомври.

Под ръководството на Районна прокуратура-Свиленград в момента се извършват активни процесуално-следствени действия с оглед установяване съпричастността към извършеното престъпление и на трето лице, уточняват от пресцентъра на Апелативна прокуратура-Пловдив.