/ iStock
Административният съд в Хасково обяви за недействителен резултата от изборите за общински съветници в община Димитровград на 29 октомври 2023 г., обявен с решение на Общинска избирателна комисия – Димитровград, съобщиха от Съдебната палата.

От една бюлетина зависи преразпределянето на мандатите в Общинския съвет в Димитровград

Съдът е констатирал нарушения на изборната процедура, които са променили изборния резултат, изразен в разпределението на мандатите за общинските съветници. Той е установил, че повторното преброяване на бюлетините в две секции е показало наличие на разлика от три действителни гласа, които не били отразени в полза на КП "България на регионите" в секционните протоколи. Съответно политическата сила не е била включена в разпределението на мандатите. Тя има полагащ ѝ се мандат в Общинския съвет, се посочва в съдебното решение.

На заседанието по делото на 16 ноември стана ясно, че преразпределението на мандатите в органа на местното самоуправление зависи от една спорна бюлетина, която не достига на коалицията да покрие общинската избирателна квота. В крайна сметка, магистратите са я признали за валидна. 

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в седемдневен срок от съобщаването му.
Николай Грудев, БТА