Световен ден за борба с диабета
Световен ден за борба с диабета / ДарикНюз, Архив

На 14 ноември и в България се отбелязва Световният ден за борба с диабета. Основна проява на заболяването е повишената кръвна захар поради липса или недостатъчно производство на инсулин от панкреаса.

Откриването на захарния диабет в предклиничната му фаза има съществено значение за ранното започване на лечение и профилактика на късните усложнения.

14 ноември е обявен за Световен ден на диабета и се чества всяка година от 1991 г. насам под егидата на Световната здравна Организация. Датата е избрана, тъй като на този ден е роден Фредерик Бантинг, който заедно с Чарлс Бест, прави епохалното откритие за ролята на инсулина при лечението на захарния диабет.

Диабетът е едно от най-често срещаните социално значими заболявания. В България над 577 000 души живеят с тази диагноза, като децата са над 2000. Още 220 000 души са в преддиабетно състояние.

 

Безплатно измерване на кръвната захар организира в Димитровград по повод Световния ден на диабета медицински център "Диамедикъл" на ул."Любен Каравелов". Днес там желаещите могат да направят и консултация със специалисти във времето от 9 до 17 ч.