Шифрована телеграма за бежанците показва библиотеката в Свиленград
Шифрована телеграма за бежанците показва библиотеката в Свиленград / Община Свиленград

720 български семейства от Мустафапашанско (Свиленградско) са били принудени да напуснат родните си огнища в началото на октомври 1913г. По същото време 983 семейства на българи от Източна Тракия се заселват в 13 села на каазата, съобщава в секретна телеграма до Министерството на външните работи пълномощният ни министър в Цариград Тошев. Телеграмата се показва за първи път в изложба на Общинската библиотека в Свиленград, подчерта директорът й Иван Чончев. Оригиналният документ е част от изложбата по повод 102 години от освобождението на града от османско робство, които се навършват на 5 октомври.

За годишнината библиотеката показва пред широката публика книги и документи, които хвърлят светлина върху най-драматичните събития от историята на Свиленград - освобождението му от българската армия през есента на 1912г. и пълното му разорение от турски военни части под командването на Енвер бей година по-късно.

Шифрована телеграма за бежанците показва библиотеката в Свиленград
netinfo

Посетителите могат да видят и прочетат 12-томната история на войната между България и Турция, издадена от Министерството на войната през 30-те години на миналия век. Уникалното издание е притежание на библиотеката при СОУ „Д-р Петър Берон". Сред експонатите е и дневник на военните операции в Тракия, воден от Г. фон Хохвехтер, майор от отоманската армия, аташиран към генералния щаб на Махмуд Мухтар паша. Дневникът е под заглавие „В огъня с турците" и е издаден през 1913г.

Библиотеката представи за първи път оригинала на „Безсмъртни епопеи", дело на видния местен поет и журналист Петър Раковски. През октомври 1912г. той напуска работата си в свиленградското кметство и става доброволец в Балканската война. Ранен е тежко, по-късно умира от раните си.

Изложбата „Безсмъртие и слава" ще бъде отворена за посещения в продължение на две седмици.